SPELDATUM

  • 23 Jan 2018 10:00
  • 23 Jan 2018 13:00
  • 24 Jan 2018 10:00
  • 24 Jan 2018 13:00
  • 25 Jan 2018 10:00
  • 25 Jan 2018 13:00
  • 26 Jan 2018 10:00
  • 26 Jan 2018 13:00

Skolföreställning för årskurs 5 i Uppsala kommun den 23-26 jan kl 10.00 & 13.00. Skolföreställningarna är avgiftsfria för skolor i Uppsala kommun.
Skolor bokar via: tove.brandt@uppsala.se 

Offentlig föreställning den 28 jan, fri entré

KATITZI
– Ormteatern

Manuset är skrivet utav Jack Dahlby och utgår från Katarina Taikons Katitzi-böcker.

Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan och var som vilket annat barn som helst. Hon bråkade med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon var rom.


"Vi som var barn på 1970 talet minns berättelsen om den romska flickan Katizi och hennes envisa kamp mot orättvisor. Katitziböckerna hörde till bibliotekens mest utlånade böcker och filmerna gick på bästa sändningstid. Sedan föll de i glömska. Nu har det gått närmare 50 år sedan Katarina Taikon skrev bokserien om Katitzi och berättelsen är kanske mer aktuell än någonsin. Vi har de senaste åren sett hur vi har fått tiggare på våra gator, vi läser i tidningarna om hur ensamkommande barn inte får stanna i Sverige och vi hör om hur gränser mellan länder stängs alltmer. Detta under tiden som världens rika får det allt bättre.

Katitzi har under de senaste åren spelats runt om i Sverige. Denna produktion är unik och bygger på helt nyskrivet material av Jack Dahlby. Jag har i denna föreställning, valt att bryta våra föreställningar om vad som är normativt. Istället har jag vridit på perspektivet och utgått utifrån Katitzi och hennes familj och ställt mig frågan vad händer när man flyttar fokus från den välkända och invanda. Med på resan har jag haft en ensemble på 14 fantastiska skådespelare. Alla med olika skådespelarbakgrund och erfarenhet. Tillsammans har vi frågat, undersökt, utforskat och utmanat. Tillsammans har vi följt Katitzi på hennes resa genom Sverige. En resa som kanske allra mest är inre resa där Katitzi vägrar att acceptera orättvisor trots att hon har alla ods emot sig." 

Malin B. Erikson, regissörKatitzi Leonora Kastrati
Gullan / Kommungubben / Gumman Jannie Östergren
Fröken Kvist & Fröken Britta Ingrid Sonnerby Ljungestig
Fröken Larsson / Rosa Rebecka Stomberg Lindström
Paul Andreas Åberg
Johan Taikon Mats Utbult
Lena Anna Starrin
Tanten Emilie Lindström


Regi Malin B. Erikson
Manus Jack Dahlby
Ljud & videoprojektioner Christer Blum
Kostym Madeleine Eriksson
Ljusdesign Adam Blomberg
Scenografibygge Stefan Karmedahl
Producent Alejandro Vivanco
Inläsning av prolog & epilog Hans Caldaras
Koreografi Julianna Dubecki
Rösten till rektorn Fredrik Ljungestig
Rösten till flyttgubben Susanna Stensdotter
Rösten till handlaren Arne Nordh
Affisch Thomas Hultgren