Ordsprak - Historik

Ordsprak 2009 
Historik

Ordsprak 2006 

hade temat Beat poetry & Spoken word och var ett möte mellan två generationers poesi. Medverkade gjorde Adrian Mitchell (uk) Ewok med crew (sydafrika), Kung Henry, Bob Hansson, Dag Thelander, Alma Kirlic, Kalle Haglund, Johanna Öhrn, och Lasse Fabel.Elvis McGnogall

UNT skrev
  ”Efter att ha suttit på Regina och känt lokalen vibrera av uppriktig kärlek till ord finns det ingen möjlighet att vara en sur gubbe. Hela upplägget fungerade… Och den andäktiga och åldersblandade publiken var en dikt i sig. Jag tar det som ett löfte om att festivalen inte blir en engångsföreteelse.”

I samband med festivalen samarbetade vi med Poetry Africa 2006 Festivalen i Durban som firade sitt 10 års jubileum. www.ukzn.ac.za/cca/Poetry_Africa.htm. De sände oss Ewok med sitt crew, Libby Allen, Nathan ”King Babar ”Redpath” and Miles ”Pygmy” MacDonald. Vi skickade ner ”Kung Henry” under sitt internationella namn ”Henry Bowers” med crew Richard ”Ribba” Jäverling, Dag Thelander och Kim Efraimsson.

Ewok med crew fick följande recension i UNT
”Ewok och hans tre medestradörer. Välregisserat, angeläget, tungt och framfört med stor professionalism som ändå tillät energin att  rusa runt i lokalen” .


Steve LarkinKung Henry


Ordsprak 2007

Stor succé för Uppsalas internationella poesifestival - 27-29 september 2007.

I år har vi ett ännu hetare, galnare och fabulösare program. Våra gästpoeter kommer från USA, England, Norge och Danmark och beblandar sig med några av Sveriges och Uppsalas bästa poeter och kokande roookies. Missa inte en stavelse av denna poesihelg. Varmt välkomna!


Grenland 


Ordsprak 2008: 

Festivalen växte och press- och publiksuccén fortsatte under 2008, bland deltagarna märktes bl a:

Taylor Mali, Emil Jensen, Daniel Boyacioglu, Kalle Haglund, Kung Henry/Henry Bowers, Ewok (Sydafrika), Miss Libby (Sydafrika), Silvestar Vrljic (Kroatien), Adela Greceanu (Rumänien), Elena Vladareanu (Rumänien), Dan Sociu (Rumänien), Dag Thelander, Olivia Bergdahl, Malin Jakobsson, Sam Kessel, Birgitta Granberg, Laura Wihlborg, Kajsa Sundin, Malte Persson, Kristofer Flensmarck, Oskar Hanska & Jasim Mohamed


 Ordsprak 2009 - internationell poesifestival, sprakade loss 1-3 oktober på Reginateatern

Årets upplaga av Ordsprak ges dessutom som en spegelfestival i samarbete med nya scenen c/o Stockholm Stadsteater.

Ordprak 2009 blev en hyllning till de fria, fruktade, finurliga och fantastiska orden.

Programmet:

Torsdag 1 oktober 19.00
Poetry Slam - fri entré


Fredag 2 oktober 19.00
Sam Kessel - konferencier
Dag Thelander
Linn Bleckert & Li Molnar Kronlid
Alex Bengtsson
Bita Yari
Anisur Rahman
Bohdan Bláhovec (Tjeckien)
Andreattah Chuma (Botswana)
Daniel Boyacioglu
Sonya Renee (US)

Lördag 3 oktober 18.00
Kung Henry - konferencier
Vinnaren från torsdagens Poetry Slam
Soran Ismail
Marcus Priftis
Alma Krilic
Evy Söderman
Kung Henry
Steve Larkin & Rob Gee (UK)
Lovisa Eklund
Anis Mojgani (US)

I år lägger vi tyngdpunkt på USA och bjuder in två flerfaldiga National Poetry Slam Champions, Sonya Renee och Anis Mojgani.  De får sällskap av bla  Andreattah Chuma  från Botswana och Steve Larkin från England.  Samt den tvåfaldige mästare Bohdan Bláhovec  från Tjeckien.

Ordsprak samlar även Sveriges bästa poeter som Kung Henry, Soran Ismail, Daniel Boyacioglu och blandar med kokande rookies.

Sonya Renee är en afroamerikansk artist och The First Lady of Slam. Hennes socialt engagerade texter är väldigt starka och rakt på sak. 2004 framträdde hon inför en miljonpublik i Washington DC, på samma Women´s Rights Rally som Hillary Clinton. Se videoklipp från YouTube: klipp 1 >>,  klipp 2 >>.

Anis Mojgani har afro/iransk bakgrund och rötterna i New Orleans. Flerfaldig National Poetry Slam Champion vinnare. Hans segertåg  har fortsatt och han blev världstvåa i Individual World Poetry Slam i Vancouver, Canada. Hans rykte har färdats vida omkring, och hans poesi har hänfört publiken runt om i världen.  Den är unik, uppfriskande, upplyftande och full av en smittsam energi. Se videoklipp från YouTube >>

Steve Larkin är en poet men beskrivs ofta som både rappare och komiker. På livescenen får detta sin enkla förklaring. Energi blandas med politik och filosofi som samsas med poesi. På årets Ordsprak får vi dessutom se honom tillsammans med Rob Gee i deras nya show, The Bold and Spiky Poetry Show.  

Andreattah Chuma Från Botswana. Ytterligare en leading lady, afrikansk poesi när den är som vackrast och mest angelägen.

Bakom artistnamnen Kung Henry och Henry Bowers döljer sig Nils Jansson från Uppsala. Han kom trea i VM i Poetry Slam i Rotterdam 2005 och är flerfaldig Sverige mästare. Han är dessutom en av arrangörerna bakom Ordsprak.

Daniel Boyaciglu, SM mästare, alltid aktuell och nu ännu mer så, med färsk diktsamling.

Soran Ismail är inte bara en av Sveriges roligaste komiker han är också en fantastisk estradpoet. Ett unikt tillfälle att få uppleva detta.

Festivalen inleds med ett öppet Poetry Slam på torsdagen. Segraren har en garanterad plats på festivalscenen med sin vinnardikt .


Ordsprak 2010

 

Ordsprak 2010 blir den femte poesifestivalen som sprakar loss på Reginateatern.

I år har vi samlat poeter från USA, England, Polen, Rumänien och Sydafrika som vi blandar med Sveriges aktuellaste estradpoeter och lokala rookies.

Vi speciellt stolta att presentera Sage Francis & B Dolan från USA och att återigen få hit Ewok efter hans stora succé 2008, nu med ny show med nytt crew VA Karen Logan & DJ Veranda Panda. 

Program:

Fredag 1/10, kl 19.00
Kvällens konferencier Sam Kessel
Dag Thelander
Amanda Lindholm
Alex Bengtsson
Celia Mitchell – a tribute to Adrian Mitchell
Bodhan Piasecki (Polen)
Malin Jakobsson
Henry Bowers (Kung Henry)
Sage Francis & B Dolan (USA)

Lördag 2/10 11.30 +12.30
Tornado workshops med Matiss Silins
Drop in Läs mer på www.ordkanon.se

Lördag 2/10, kl 18.00
Kvällens konferencier Kung Henry
Love Sydstrand
Vinnardikt från torsdagens slam
Saman Faramarxi
Niklas Mesaros
Marcus Priftis
Jenny Wrangborg
Anca Mizumschi & Bogdan O. Popescu (Rumänien)
Oscar Hanska
Kat Francois (UK)
Ewok (Sydafrika)  


Ordsprak 2011

Kat Francois (UK) http://www.myspace.com/kat_francois
Bohdan Piasecki (PO) http://wordra.in/
Cecilia Mitchell (UK)
Oskar Hanska
Malin Jakobsson http://www.myspace.com/kangeroveln
Niklas Mesaros
Saman Faramaxi
Alex Bengtson
Dag Thelander
Jenny Wrangborg http://www.jennywrangborg.se/blogg/
Sam Kessel
Henry Bowers http://henrybowers.com/
Markus Priftis
Anca Mizumschi  (Rumänien)
Bogdan O. Popescu (Rumänien)
Amanda Lindholm

Ordsprak 2011 blir den sjätte sedan starten.

Ordsprak har blivit Sveriges viktigaste och största estradpoesifestival. Ordsprak samlar poeter från hela världen och presenterar de bästa svenska estradpoeterna. I år representeras Zimbabwe, Rumänien, Polen, Finland och poesigiganten Saul Williams från USA.

Saul betraktas som en av USAs främsta performance-poeter. 1996 vann han Grand Slam-mästerskapen på legendariska New York-stället Nuyorican Poets Café. 

Saul Williams estradpoesieskapader tog nya höjder då filmen SLAM vann Sundance Grand Jury Prize och konstvärden fick se en helt ny sorts artist. Saul Williams är en hybrid, en poet, en rappare, en rockstjärna, en skådespelare. Kanske bästa sättet att beskriva honom är som en artistisk renässansman.

Williams har studerat drama och filosofi vid Morehouse College och har en Masters-examen i skådespeleri från New York University. Han känner sig lika hemma på gatan som med full orkesterbackning på en operascen.

Med sina egna ord beskriver Saul Williams sin relation till poesin så här: "Jag skriver poesi eftersom det är det tydligast och mest direkta uttrycket för mina tankar. Jag är stolt att kallas poet främst för att det känns som en ordination. Det är en ära att betraktas som en poet. Hittills har jag skrivit fyra böcker som faller inom poesikategorin. För mig är de som en krönika över min tillväxt som konstnär, vän, älskare, far, son och individ. Mitt mål har inte varit att bli en fantastisk poet, snarare har jag arbetat på att bli mer uttrycksfull, eftertänksam, balanserad och harmonisk nog att våga leva mitt liv som ett poem. Mitt skrivande reflekterar helt enkelt min resa och vision. Behållningen från det arbete jag gör på mig själv."

 
Programmet:

Torsdag 29 september kl 19.00
Poetry Slam

Fredag 30/9 kl. 19.00
Kung Henry MC

Kommunalråd Mohamad Hassan inviger
Taro V Cooper, Norge
Zurab Rtveliashvili – Georgien
Heli Slunga – Finland
Dag Thelander
Michaela Åberg - SM 2.a 2011
Tobias Erehed - SM-Mästare 2011
Gabi Eftimie  - Rumänien
Emil Jensen
Comrade Fatso- Zimbabwe

Lördag 1/10 kl. 14.00
Workshop - Poetry translation: Bohdan Piasecki
Bodhan är en estrad poeten som introducerade poetry slam i Polen. Han är utbildad i England och har en PhD Candidate in Translation Studies.
The workshop is an introduction to the art of poetry translation. Through discussions and practical exercises, participants will finally establish once and for all whether literary translation is possible at all. A section will also be devoted to the challenges of translating spoken word poetry. Please note that the workshop will be conducted in English.

Plats Regina teaterns kafé lörd 1/10 kl. 14.00-15.00
Fri entré – ingen föranmälan

Lördag  1/10 kl. 18.00
Sam Kessel MC

Slam-vinnaren
Domnica Drumea- Rumänien
Kung Henry
Sergio Garua -Italien
Solja Krapu- Finland
Bohdan Piasecki -Polen    
Saul Williams- USA

Därefter följer Ordsprak Poetry Club med lokala och nationella poeter. 
Klara poeter: Uppsala laget 2011: Alma Kirlic, Amer Sarsour, Pedram Nasouri, Love Sydstrand,
samt Jenny Wrangborg- Kallskänkan, Marcus Priftis, Saman Faramarxi och Nachla Vargas Alaeb. 

Författarpresentationer (ej fullständig lista):

Emil Jensen är en av Sveriges mest mångsidiga artister och i år är han aktuell med både ny skiva och ny ljudbok. Han har släppt fyra rosade skivor och den kultförklarade ljudboken ”Mellansnack”. Han har gjort duett med Ane Brun, långfilmsdebuterat i Jan Troells Oscarsbidrag ”Maria Larssons eviga ögonblick” och uppträtt på allt från Peace and Love-festivalen till Dramaten. Senaste året har Emil även kunnat höras mycket i P1:s Tankar för dagen och sedan tidigare är han europamästare i Poetry Slam. Under våren och sommaren har han turnerat med föreställningen "Livs Levande" tillsammans med sitt band genom hela Sverige. Han fick även årets Gustaf Fröding-pris med motiveringen:

”Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk . Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid .”

Domnica Drumea
(f. 1979) blev känd i Rumäniens litterära kretsar redan 2000 då hon tillsammans med poeten Marius Ianuş tog över skrivarklubben vid Universitetet i Bukarest från Mircea Cărtărescu, som tidigare lett dess verksamhet. År 2002 startade de två unga poeterna en litterär tidskrift, ”Fracturi” (Frakturer), som drog upp riktlinjerna för en ny poesi, frakturismen. Den frakturistiska poesin, som blivit en viktig strömning i den rumänska samtidspoesin, sade sig bryta med postmodernismen. Den skulle skrivas under extrema förhållanden och uteslutande återspegla författarens råa verklighet och ”autentiska” intryck. Domnica Drumea har kommit ut med två diktsamlingar; Crize (”Kriser”, 2003) och Not for sale (2009). Dessutom är hon verksam som förlagsredaktör och som översättare från engelska. Drumea medverkade i Rumänska kulturinstitutets översättningsworkshop 2010 tillsammans med poetkollegorna Rita Chirian, Teodor Dună, Anna Hallberg, Leif Holmstrand, Sofia Stenström, Radu Vancu och David Vikgren.
Ett urval av Drumeas dikter finns att läsa i antologin Om jag inte får tala med någon nu, i David Vikgrens översättning.

Gabi Eftimie (f. 1981) debuterade år 2006 med volymen Ochi roşii polaroid (”Röda ögon polaroid”), inspirerad av videokonst och hyllad av kritiker som ”dikt bortom dikten”. En del av dikterna har hon sedermera utvecklat till konstprojekt i andra former. Eftimie arbetar även som översättare och har bland annat översatt Aris Fioretos Sanningen om Sascha Knisch till rumänska, via engelskan, och John Ajvide Lindqvist från svenska. 2009 deltog hon i Rumänska kulturinstitutets översättningsworkshop tillsammans med Cecilia Hansson, Viktor Johansson och Henrik Nilsson samt rumänerna Dan Coman och Marius Ianus. Numera bor hon i Malmö.
Ett urval av Eftimies dikter finns att läsa I antologin Om jag inte får tala med någon nu, i Viktor Johanssons översättning. 

Tobias Erehed är norrlänningen som gjort en snabb resa inom estradpoesin. Han deltog på sitt första SM i poetry-slam 2010 just i Uppsala och fick en massa inspiration. I år lyckades han till sin egen förvåning vinna SM i visby och det är med glädje han återkommer till Uppsala för uppträdande på Ordsprakfestivalen. Dikterna blandar allvar med cynisk humor och handlar om alltifrån samhällsfrågor till små vardagsproblem.

Solja Krapu, estradpoet och författare, född i Finland och bosatt i Umeå. Har deltagit i mängder av poesifestivaler, vunnit Poetry Slam, givit ut diktsamlingar samt skrivit en roman: "Mogen för skrubben" som nyligen gavs ut på franska. 2002 vann hon Slangbellan för bästa barnboksdebut. Medverkar regelbundet i Sveriges Radio P1 med "Tankar för dagen" och ger boktips i STV:s Go'kväll. Uppträder på poesiscener i Sverige och utomlands sedan 1993. Tycker att vardagen är värd att skrivas om.

Zurab Rtveliashvili
In the beginning of the nineties joined the artistic action group led by poet and multi-media performer David Chikhladze. Group staged big poetic tour named "G-K-CH-P" which stands for "Gastronomy-Kulinary-Chicherin-Poetry". In 1993 Rtveliashvili was elected "KING-PRESIDENT OF GEORGIAN DADA" by majority of Georgian poets and artists. Starting at 1996 he has joined "Korabliova Performance Theater" where he had staged famous "OM MANE PEDME HUM" and "KALI UGA ISTERIA" along with the other experimental plays. During "Rose Revolution" Zurab was prominent member of "Civil Disobedience Committee". His poem "I am the Vine" had become one of the anthems of the Revolution. Zurab Rtveliashvili is also one of the founders (along with Irakli Kakabadze) of "Egalitarian Institute". Continuing to perform his public art works in the streets of Tbilisi he was arrested number of times by Georgian Authorities and spent one month in a prison as a "Prisoner of Conscince" together with his four fellow colleagues from the Egalitarian Institute. Currently he is considered one of the most widely read Georgian poets and his extraordinary style of performance as well as insightful writing draws many supporters.

Michaela Åberg kom 2:a i SM i poetry slam 2011. Hennes dikter handlar om människorna omkring oss och hon är inte rädd för att skruva deras mänsklighet några varv.Michaelas texter granskar skoningslöst alla typer av sociala sammanhang. Med varm kritik ger hon en känga till lärare, textilstudenter, alternativa stilar, besserwissrar, småstaden och även till sig själv. Begreppet ”svart humor” har aldrig varit mer passande.

Comrade Fatso is one of the most pioneering spoken word artists in Africa today. His work challenges injustice and his hip hop flow hits subjects ranging from the struggle for freedom to love. He has toured throughout the world and his poetry is studied in universities in Africa, Europe and the US. Comrade Fatso and his band Chabvondoka released their album, House of Hunger, praised internationally but banned by the Zimbabwean authorities because of its criticism of the repressive regime. 2010 saw them included on Discograph's 'Africa 50 Years Of Music', a compilation of the best African music from the last 50 years.Presenteras i samarbete med och med stöd av:

 
Folkuniversitetet 

The English Bookshop                          Svenska PEN

  Norden - Kulturkontakt Nord       Kultur i länet

Uppsala Kommun - Barn- och Ungdomsnämnden     Kulturrådet 

samt Embassy of the United States och  Embassy of Botswana