Projekt Uganda

2017 erhöll Reginateatern tillsammans med en partner I Uganda, Bon fire, ett Seed Funding-bidrag från Svenska Institutet för att bedriva ett projekt i Naikavle Refugee Settlement. Uganda har ett speciellt system när det kommer till att ta emot flyktingar. Med sitt geografiska läge blir de en tillflyktsort för flyktingar från Kongo, Sydsudan, Rwanda, Burundi och andra länder i den delen av Afrika. Flyktingarna placeras inte i tältläger utan får en plätt jord i ett settlement och ett startup kit. Tanken är att de ska komma igång med jordbruk eller någon typ av business. Nackdelen är att många blir kvar i olika settlements som isoleras från värdlandet Uganda.

Vårt projekt ville genom kulturens kraft samla talangfulla ungdomar och ge dem en plattform för att visa vilka stjärnor de är. Att stärka deras självförtroende och visa upp en föreställning för tillresta producenter av kulturevenemang och festivaler. Och på så sätt öppna en dörr för integrering i samhället. Vi arbetade intensivt, i fjorton dagar, två projektledare och åtta lärare. Vi hade en audition dit 50 ungdomar kom, av dessa valde vi ut 20 som kom att ingå i projektet. Vi repade i olika grupper, under bar himmel, sång, rap, poesi, dans , teater och fick efter 14 dagar ihop en helkvällsföreställning där alla konstformerna förenades och ungdomarna framförde en bejublad föreställning på den scen vi byggt upp av en gammal ruin. 400 personer från Naikavle Settlement kom och roades. Flera av ungdomarna har sen dess fått tillfällen att lämna Naikavle och delta i festivaler och kulturevenemang i Kampala.

2019 har vi återigen fått stöd av Svenska Institutet att genomföra ett större projekt med vår beprövade metod. Nu går vi ut bredare och inkluderar fler Ugandiska och internationella organisationer i arbetet, och kommer att arbeta i tre flyktingläger.

Samarbetspartners: Reginateatern i Uppsala och The Cultural Avenue i Uganda.

Vårt syfte med projektet Refugees Across Spaces, är:

We want to contribute towards breaking the isolation of refugees and stimulate refugee local integration through performance and other relevant creative arts. Artistic collaboration between refugees and their hosts will enhance contact, interaction, networks, and breakage of negative stereotypes and stigmatization of refugees. This will create an environment that enhances freedom of expression and the realization of human rights for refugees.

Önska oss lycka till.

Maria Björk
Projektledare


Med stöd av:Projekt Uganda

Projekt Uganda

Projekt Uganda

Projekt Uganda

Projekt Uganda